Suun sieni-infektio
Suun sieni-infektio voi aiheuttaa epämukavan tunteen infektoituneelle suun limakalvolle sekä tehdä hengityksestä pahanhajuisen. Sieni-infektio on kuitenkin yleensä hoidettavissa tehostetulla suuhygienialla ja lääkityksellä.
Mitä oireita suun sieni-infektio aiheuttaa?
Suun sieni-infektio voi aiheuttaa seuraavia oireita:
- suun limakalvojen punoitus ja kiputuntemukset
- pahanhajuinen hengitys
- suupielten punoitus ja aristus
Mikä altistaa suun sieni-infektiolle?
Lähestulkoon kaikilla on pieniä määriä sienilajeja suussaan ja ne ovat normaali osa suun mikrobiflooraa. Suun sieni-infektio puhkeaa yleensä monen altistavan tekijän yhdistelmästä.
Huono suuhygienia ja hammasproteesi voivat lisätä riskiä suun sieni-infektion puhkeamiselle. Myös tietyt lääkitykset, kuten eräät antibiootit ja kortisonilääkitys voivat altistaa sieni-infektioille. Myös suun kuivuus voi lisätä riskiä sieni-infektiolle.
Perussairauksista huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes voi altistaa suun sieni-infektioille, sillä kohonnut syljen glukoositaso yhdistettynä suun kuivuuteen luo otollisemmat olosuhteet sieni-infektion syntymiselle.
Kuinka suun sieni-infektiota voi ehkäistä?
Suun sieni-infektiota voi ehkäistä huolehtimalla hyvästä suuhygieniasta eli harjaamalla hampaat kahdesti päivässä sekä puhdistamalla hammasvälit säännöllisesti. Myös tupakointi voi lisätä riskiä suun sieni-infektiolle, joten tupakoinnin lopettaminen on myös hyvä tapa ehkäistä sieni-infektiota.
Hammasproteesi tulisi puhdistaa päivittäin miedolla saippualla ja proteesiharjalla. Hammasproteesi kannattaa desinfioida tehostetusti kerran viikossa hammasproteeseille tarkoitetuilla puhdistustableteilla tai ‑liuoksilla.
Suun kuivuudesta kärsiville suositellaan ksylitolituotteiden, kuten purukumien ja pastillien käyttöä niiden syljen eritystä lisäävän vaikutuksen johdosta. Suuta voi kosteuttaa myös veden, öljyjen sekä apteekissa myytävien tekosylkivalmisteiden ja geelien avulla. Alkoholipitoiset suuvedet voivat kuivattaa suuta, joten niitä ei kannata käyttää.
Kuinka suun sieni-infektiota hoidetaan?
Suun sieni-infektion hoitaminen on tärkeää, sillä hoitamaton sieni-infektio voi altistaa limakalvomuutoksille. Sieni-infektiota kannattaa aina käydä näyttämässä hammaslääkärille, sillä hammaslääkäri tekee diagnoosin, ottaa sivelynäytteen soluviljelyyn sekä antaa ohjeet lääke- ja itsehoitoon. Suun sieni-infektio voi olla hankala tunnistaa itse, sillä se voi olla oireeton. Hammaslääkäri tarkistaa suun limakalvot aina suun tarkastuksen yhteydessä.
Varaa aika ajanvarausnumeroistamme 08 375 190 (Oulu), 050 466 4899 (Ii) tai varaa aika netistä.
Hammaslääkäri Oulussa ja Iissä
Hammaslääkäriasema Furka on toiminut Oulussa jo vuodesta 1980 Tervetuloa luotettaviin ja kokeneisiin käsiin! Palvelemme Oulun lisäksi Iin keskustassa. Furkaan pääset joustavasti ilman pitkiä jonotusaikoja. Furka Oulu palvelee myös lauantaisin normaalihinnoilla.
Varaa aika
Oulun toimipiste
Kirkkokatu 27 A, 3 krs.
90100 Oulu
08 375 190
Iin toimipiste
Valtarintie 2
9100 Ii
050 466 4899