Narskutteletko hampaitasi? — Näin estät vauriot!
Valittavatko samassa tilassa nukkuvat hampaiden kirskunnasta, joka pitää sikeäunisimmankin hereillä? Tuntuvatko leukanivelet kipeiltä ja jäykiltä päivän mittaan? Hampaiden narskuttelu eli bruksismi voi aiheuttaa pysyviä vaurioita hampaan pintaan sekä hampaiden lohkeamia. Tahdosta riippumatonta narskuttelua voi tapahtua päivin ja öisin.

Hampaiden narskuttelu eli bruksismi on yleistä erityisesti nuorilla
Hampaiden narskuttelu on yleinen vaiva: arvioidaan, että jopa 10% suomalaisista kärsii narskuttelusta ja sen aiheuttamista vaivoista. Narskuttelu on yleisempää nuoremmassa väestössä, jopa 20% nuorista ja lapsista kärsii narskuttelusta. Syytä tähän ei tiedetä, mutta esimerkiksi stressiä ja hampaiden kehitysprosessia on epäilty mahdollisiksi syiksi. Narskuttelu aiheuttaa mittavaa rasitusta hampaille: puruvoimat voivat olla jopa viisinkertaiset verrattuna normaaliin pureskeluun.
Hoitamattomalla narskuttelulla voi olla pysyviä seurauksia
Hampaiden narskuttelu voi aiheuttaa päänsärkyä, hampaiden pintojen kulumista, paikkojen irtoamista, tinnitusta, limakalvovaurioita, korvakipua, sekä pään ja hartioiden alueella lihasjäykkyyttä ja kipua. Hampaiden narskuttelun voi pahimmillaan aiheuttaa hammasytimen tulehduksen eli pulpiitin, kun esimerkiksi lohkeaman kautta juureen pääsee bakteereita. Hammasytimen tulehduksesta kärsivän on hakeuduttava hammaslääkäriin, jossa suoritetaan juurihoito tai hampaanpoisto, jos tulehdus on levinnyt hammasta ympäröivään luuhun.
Narskuttelun ehkäiseminen ja oheisvaivojen hoito
Hampaiden narskuttelu on periytyvä ominaisuus. Muita altistavia tekijöitä ovat stressi, kahvi, tupakointi, alkoholinkäyttö, suun kuivuminen, uniapnea sekä refluksitauti. Tutkimusten mukaan mielenterveydellä on yhteys alitajuntaiseen narskutteluun, esimerkiksi ahdistus voi lisätä narskutusta tai toimia laukaisevana tekijänä narskuttelulle.
Narskuttelun vähentämiseksi tehdään purentakisko, jota käytetään pääasiassa öisin. Purentakisko suojaa purupintoja ja leukaniveliä sekä rentouttaa puremalihaksia. Purentakiskoja on erilaisia malleja, joista hammaslääkäri valitsee sopivimman. Hammasteknikko valmistaa purentakiskon mittatilaustyönä hammasmuottien avulla, jonka jälkeen hammaslääkäri varmistaa purentakiskon istuvuuden.
Narskuttelua voi vähentää myös pyrkimällä hallitsemaan stressiä. Alkoholia, kahvia ja tupakointia tulisi myös vähentää. Uniapneaa tai refluksitautia sairastavan tulisi pyrkiä mahdollisimman hyvään hoitotasapainoon. Normaalia vähäisempi syljeneritys voi myös toimia laukaisevana tekijänä narskuttelulle. Suun kuivuutta voi vähentää öljyllä, apteekista saatavilla tekosylkivalmisteilla ja geeleillä.
Narskuttelijan puremalihakset joutuvat kovaan rasitukseen. Tästä syystä puremalihaksia ei tulisi rasittaa enää enempää, jolloin esimerkiksi purukumia ei suositella pureskeltavan yli 10 minuutin ajan. Narskuttelevan ei myöskään kannattaisi nojata leukaansa tai pureskella ruokaa vain toisella puoliskolla suuta, sillä se lisää rasitusta entisestään.
Puremalihaksia voi rentouttaa esimerkiksi hieronnalla, venyttelyllä, lämpö- ja kylmähoidoilla, lihasrelaksanteilla ja Botox-pistoksilla. Botuliinitoksiinilla ja lihasrelaksanteilla on kuitenkin muita vaihtoehtoja enemmän haittavaikutuksia, jonka takia ensisijaisesti yritetään helpottaa ongelmaa muilla vaihtoehdoilla.
Kärsitkö narskuttelusta? Varaa aika hammaslääkärille
Narskuttelusta kärsivän tulisi varata aika hammaslääkärille hyvissä ajoin. Narskuttelun seuraukset ovat pysyvät, jos narskuttelua ei hoideta. Hammaslääkäri tekee kattavan suun tarkastuksen, jonka perusteella valitaan oikea lähestymistapa narskuttelun vähentämiseksi ja oheisvaivojen hoitamiseksi.
Narskuttelu saattaa johtaa ennen pitkää hampaiden lohkeamiseen, jonka korjaaminen voi maksaa enemmän kuin narskuttelun hoitaminen.
Hammaslääkäri Oulussa ja Iissä
Hammaslääkäriasema Furka on toiminut Oulussa jo vuodesta 1980 Tervetuloa luotettaviin ja kokeneisiin käsiin! Palvelemme Oulun lisäksi Iin keskustassa. Furkaan pääset joustavasti ilman pitkiä jonotusaikoja. Furka Oulu palvelee myös lauantaisin normaalihinnoilla.
Varaa aika
Oulun toimipiste
Kirkkokatu 27 A, 3 krs.
90100 Oulu
08 375 190
Iin toimipiste
Valtarintie 2
9100 Ii
050 466 4899