Mistä hammassärky voi johtua?
Hammassärky voi johtua monesta syystä ja siksi onkin tärkeää sulkea pois hoitoa vaativat syyt, kuten karies eli hampaan reikiintyminen. Hammaslääkärin tekemä
suun tarkastus antaa lisätietoa kivun syystä ja ehkäisee säryn pahenemista. Hammassäryn syy tulisi aina selvittää.
Mistä hammassärky voi johtua?
Yleisin syy hammassärylle on karies eli hampaan reikiintyminen. Karies voi aiheuttaa hammassärkyä, sillä edetessään syvälle hammasluuhun se ärsyttää hammasytimen sisällä olevia hermoja. Karies voi edetä hammasytimen tulehdukseksi eli pulpiitiksi.
Hammasytimen tulehdus eli pulpiitti voi johtua myös muista syistä, kuten hampaan halkeamasta, syvälle hammasytimen läheisyyteen ulottuvasta paikasta hammastapaturmasta tai hampaan kemiallisesta kulumisesta eli eroosiosta. Pulpiitti on varsin kivulias ja vaatii aina hammaslääkärin hoitoa, jotta tulehtunut kudos saadaan poistettua ja tulehdus hoidettua.
Jos hammassärkyyn liittyy tulehduspaise, kyse voi olla hammasjuuren ulkopuolelle edenneestä tulehduksesta. Tulehdus voi näin ollen edetä leukaluuhun ja pahimmillaan aiheuttaa yleisinfektion. Viisaudenhampaan puhkeaminen tapahtuu yleensä noin kaksikymppisenä. Jos viisaudenhammas puhkeaa osittain, voi se aiheuttaa hampaan kruunua ympäröivä tulehduksen, perikoroniitin.
Purentaongelmista bruksismi eli hampaiden narskuttaminen tai hampaiden yhteen pureminen tai virheellinen purenta voivat aiheuttaa hammas- ja päänsärkyä sekä kipua hartioiden ja niskan alueella.
Hammassärky voi pahentua
Hammassärky voi säteillä leukaperiin ja sen voi joskus myös sekoittaa korva- tai päänsärkyyn. Alussa hammassärky voi oireilla terävänä kipuna esimerkiksi syödessä ta juodessa jotain makeaa tai kylmää. Edetessään hammassärky on luonteeltaan jomottava ja laukaisevana tekijänä voi olla lämmönvaihtelu tai mekaaninen rasitus (purenta). Etenemisvaiheelle tyypillistä on aristus kuumaärsykkeelle, kun taas alkuvaiheessa ennemminkin kylmä-ärsyke aiheuttaa kipua. Kipuaistimukset ovat usein yksilöllisiä.
Milloin hammaslääkäriin?
Hammassäryn syy kannattaa aina selvittää, sillä mikäli kyseessä on esimerkiksi karies tai hammasytimen tulehdus, niin lopputulos on yleensä sitä parempi, mitä aikaisemmin hakeutuu hoitoon. Yksi yleisimmistä syistä hampaan poistolle on pitkälle edennyt karies, joten karies kannattaa hoitaa ennen sen etenemistä. Mikäli hammassärkyyn liittyy tulehduspaise tai turvotusta kasvojen alueella, kannattaa hakeutua hammaslääkäripäivystykseen välittömästi.
Hammaslääkäri Oulussa ja Iissä
Hammaslääkäriasema Furka on toiminut Oulussa jo vuodesta 1980 Tervetuloa luotettaviin ja kokeneisiin käsiin! Palvelemme Oulun lisäksi Iin keskustassa. Furkaan pääset joustavasti ilman pitkiä jonotusaikoja. Furka Oulu palvelee myös lauantaisin normaalihinnoilla.
Varaa aika
Oulun toimipiste
Kirkkokatu 27 A, 3 krs.
90100 Oulu
08 375 190
Iin toimipiste
Valtarintie 2
9100 Ii
050 466 4899