Infektioiden ehkäisy hammashoidossa
Hammashoidon toimenpiteet voivat nostaa infektioriskiä. Tietyissä tilanteissa, kun infektioriski on olemassa, täytyy hammashoidon yhteydessä määrätä antibiootteja, jotta infektioita ei syntyisi, käytetään ns. antibioottiprofylaksiaa.
Hammasperäiset infektiot
Vakavat hammasperäiset infektiot ovat melko harvinaisia Suomessa, kun taas lievempiä infektioita esiintyy yleisemmin. Vakavat hammasperäiset infektiot vaativat monesti tehohoitoa ja voivat olla jopa hengenvaarallisia.
Hammasperäinen infektio voi seurata esimerkiksi hampaan tai leuan tapaturmaisesta murtumisesta tai hampaan poiston sekä suukirurgisen toimenpiteen jälkeen.
Lievät hammasperäiset infektiot
Lievät hammasperäiset infektiot voidaan hoitaa hammaslääkärin vastaanotolla. Lievissä infektioissa oireet ovat paikallisia eivätkä aiheuta merkittävää haittaa yleistilaan. Oireita ovat paikallinen punoitus, turvotus ja kuumotus sekä suun avautuvuus voi olla lievästi rajoittunut.
Vakavat hammasperäiset infektiot
Vakavat infektiot ovat yleisempiä ja vaarallisempia potilailla, joilla on immuunivastetta heikentävä sairaus tai lääkitys. Vakava hammasperäinen infektio lähtee yleensä hampaan juuresta ja voi levitä verenkiertoon aiheuttaen esimerkiksi verenmyrkytyksen eli sepsiksen.
Vakavan infektion oireita ovat esimerkiksi kuume, korkea syke, huonovointisuus, erityinen väsymys tai huimaus, tajunnan tason muutokset, nielemis‑, puhe- tai hengitysvaikeudet, imusolmukkeiden suurentuminen tai arkuus sekä ihottuma. Myös erittäin rajoittunut suun avautuvuus voi olla tunnusmerkki. Edellä mainittujen oireiden ilmaantuessa tulee pyrkiä päivystykseen mahdollisimman pian.
Milloin hammashoidossa käytetään ehkäisevää antibioottihoitoa?
Lähtökohtaisesti tärkeintä infektioiden ehkäisemisessä on hyvä omahoito: huolellinen suuhygienian ylläpito, jota voidaan tarvittaessa tehostaa antiseptisellä suuvedellä. Ehkäisevä antibioottilääkitys hammashoidossa voi olla tarpeellinen, esimerkiksi kun potilaalla on sairauden tai lääkityksen johdosta heikentynyt immuunivaste tai asiakkaalla, jolla on tekonivel, sydämeen asennettu läppäproteesi tai verisuoniproteesi.
Suun alueen infektiot tulee hoitaa ennen leikkauksia, joissa kehoon asetetaan vierasesine (esim. tekonivel) sekä ennen elinsiirtoa, avosydänleikkausta tai leukojen alueelle kohdistuvaa sädehoitoa.
Hammaslääkärin määräämät antibioottikuurit tulisi syödä loppuun
Yleinen suositus on, että hammaslääkärin määräämä antibioottikuuri tulee syödä loppuun, jotta ehkäistäisiin antibioottiresistenssiä. Jos infektio kuitenkin on hellittänyt, voidaan joskus harkita antibioottikuurin lopettamista kesken, mutta päätös tulisi tehdä yhteistyössä hoitavan hammaslääkärin kanssa.
Hammaslääkäri Oulussa ja Iissä
Hammaslääkäriasema Furka on toiminut Oulussa jo vuodesta 1980 Tervetuloa luotettaviin ja kokeneisiin käsiin! Palvelemme Oulun lisäksi Iin keskustassa. Furkaan pääset joustavasti ilman pitkiä jonotusaikoja. Furka Oulu palvelee myös lauantaisin normaalihinnoilla.
Varaa aika
Oulun toimipiste
Kirkkokatu 27 A, 3 krs.
90100 Oulu
08 375 190
Iin toimipiste
Valtarintie 2
9100 Ii
050 466 4899