Heiluva hammas – Milloin hammaslääkäriin?
Lähtökohtaisesti aikuisella heiluva hammas on aina hälytysmerkki, jonka johdosta kannattaa hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Hampaiden ei tulisi heilua enää sen jälkeen, kun maitohampaat ovat vaihtuneet rautahampaisiin.
Heiluva hammas – mistä se johtuu?
Yleisin syy hampaan heilumiselle on hampaan kiinnityskudosten häviäminen parodontiitin johdosta, jolloin hampaan liikkuvuus lisääntyy ja se voi jopa irrota, jos parodontiitti on edennyt pitkälle.
Mitä heiluvalle hampaalle voidaan tehdä?
Heiluvaa hammasta kannattaa käydä näyttämässä mahdollisimman pian hammaslääkärille, sillä on olemassa mahdollisuus, että se voidaan vielä pelastaa juurihoidon tai kiinnityskudosten hoitamisen avulla. Yleensä kuitenkin voidaan olettaa, että peruuttamatonta vahinkoa on jo tapahtunut siinä vaiheessa, kun hammas heiluu ja siksi onkin tärkeää ehkäistä kiinnityskudossairauden etenemistä.
Millainen sairaus parodontiitti on?
Parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudossairaus tuhoaa hampaiden kiinnityskudoksia ja lisää hampaiden liikkuvuutta. Parodontiitti on bakteerien aiheuttama etenevä tulehdustila. Pitkälle edennyt, hoitamaton ientulehdus voi aiheuttaa parodontiitin. Ientulehdus ei aina johda parodontiittiin, sillä sairauden puhkeamiseen vaikuttavat myös yksilölliset tekijät, kuten suuhygienia, tupakointi, perinnölliset tekijät sekä tietyt lääkitykset.
Parodontiitti on merkittävä kansansairaus, sillä lieväasteinen parodontiitti vaivaa yli puolta Suomen aikuisväestöstä.
Ientulehdusta kannattaa hoitaa jo varhaisessa vaiheessa
Ikenen tulehtuminen johtuu hampaan pintaan kertyvästä bakteeripeitteestä eli plakista. Ientulehdusta voidaan ehkäistä hyvällä suuhygienialla, johon lukeutuu hampaiden harjaaminen fluorihammastahnalla kahdesti päivässä sekä hammasvälien ja ientaskujen puhdistaminen hammaslangalla/hammasväliharjalla/hammastikulla.
Ientulehduksen etenemistä kannattaa ehkäistä, sillä hoitamattomana ientulehdus voi edetä parodontiitiksi. Suuhygienian lisäksi tehokkain tapa ehkäistä ientulehdusta ja näin ollen myös parodontiittia on lopettaa tupakointi.
Varaa aika hammaslääkärille!
Jos hampaiden liikkuvuus on lisääntynyt, kannattaa varata aika hammaslääkärille, sillä hammaslääkäri voi tutkia suun kiinnityskudosten ja leukaluun kunnon.
Varaa aika ajanvarausnumeroistamme 08 375 190 (Oulu), 050 466 4899 (Ii) tai varaa aika netistä.
Hammaslääkäri Oulussa ja Iissä
Hammaslääkäriasema Furka on toiminut Oulussa jo vuodesta 1980 Tervetuloa luotettaviin ja kokeneisiin käsiin! Palvelemme Oulun lisäksi Iin keskustassa. Furkaan pääset joustavasti ilman pitkiä jonotusaikoja. Furka Oulu palvelee myös lauantaisin normaalihinnoilla.
Varaa aika
Oulun toimipiste
Kirkkokatu 27 A, 3 krs.
90100 Oulu
08 375 190
Iin toimipiste
Valtarintie 2
9100 Ii
050 466 4899