Hammashoitopelko ei ole harvinaista – näin voitat pelon!
Hammashoitopelko eli dentofobia on yleistä, sillä tutkimusten mukaan jopa 50% suomalaisista kärsii jonkin asteisesta hammashoitopelosta. Pelko voi olla jännitystä, joka menee ohitse toimenpiteen aikana, eikä estä hammaslääkäriin hakeutumista, tai se voi olla niin suurta, että se estää hoitoon hakeutumisen. Pelossa ei ole mitään hävettävää, joten kerro meille, niin osaamme ottaa sen huomioon.
Aloita pienin askelin
Hammashoitopelkoisen ei tarvitse heti hypätä altaan syvään päätyyn. Juurihoidon tai hampaan poiston sijaan voisi aloittaa esimerkiksi suun tarkastuksesta, jolloin potilas huomaa, ettei se ollutkaan niin paha kuin kuvitelmissa. Pidemmät toimenpiteet voidaan tehdä erillisellä ajalla, jolloin potilas saa aikaa totuttautua ajatukseen.
Kerro meille hammashoitopelostasi!
Kerro meille, jos kärsit hammashoitopelosta, niin me osaamme huomioida tämän suunnitellessamme hoitoasi. Pelosta kertominen itsessään voi vähentää jännitystä. Pelkotilainteisiin suhtautuminen on yksilöllistä ja siksi peloista keskusteleminen on tärkeää.
Kerromme koko ajan mitä teemme, jotta mahdolliset tuntemukset eivät tule yllättäen. Suuri osa toimenpiteistä tehdään puudutuksessa, jolloin kipua ei tunne laisinkaan. Tällaisia toimenpiteitä ovat muun muassa hampaan poraus, juurihoito, suun alueen leikkaukset sekä hampaan poisto.
Kivun lievitys – hammashoitopelko
Puudutus tehdään normaalisti hoidettavien hampaiden alueelle, mutta esimerkiksi alaposkihampaiden tapauksessa käytetään johtopuudutusta, joka puuduttaa koko alaleuan puoliskon sekä hiukan kieltä ja huulta. Voimme tarvittaessa käyttää pintapuudutusta ennen varsinaisen puudutuksen pistämistä, jotta toimenpide olisi mahdollisimman kivuton.
Rauhoittava esilääkitys rentouttaa sekä rauhoittaa potilasta ja vähentää näin pelkoa hammashoitotilanteessa. Esilääkitystä käytettäessä tulet vastaanotolle puoli tuntia ennen toimenpidettä, jolloin saat lääkityksen. Esilääkityksenä käytetään rauhoittavia lääkkeitä, kuten diatsepaamia tai midatsolaamia. Toimenpiteen jälkeen tarvitset saattajan kotiin etkä voi ajaa autoa. Useimmissa tapauksissa esilääkitys on riittävä ja hampaat saadaan hoidettua sen avulla.
Sedaatiossa potilas saa myös rauhoittavia lääkkeitä, mutta ne annetaan suonensisäisesti. Hammaslääkärin ja ‑hoitajan lisäksi toimenpiteessä on mukana myös anestesialääkäri ja ‑hoitaja. Sedaatio on nukutusta kevyempi vaihtoehto, jossa potilas on toimenpiteen aikana hereillä, mutta tuntee olonsa rentoutuneeksi ja väsyneeksi. Toipuminen sedaatiosta on nopeampaa kuin nukutuksesta, sillä lääkerentoutuksen vaikutus poistuu toimenpiteen jälkeen muutamassa tunnissa.
Yleisanestesia eli nukutus sopii erityisesti pitkiin toimenpiteisiin sekä vaikeasta hammashoitopelosta kärsiville. Hammaslääkärin ja ‑hoitajan lisäksi toimenpiteessä on mukana anestesialääkäri ja ‑hoitaja. Nukutuksessa tehdään kaikki toimenpiteet kerralla, lukuunottamatta toimenpiteitä, joita ei voi tehdä nukutuksessa, kuten juurihoitojen jatko ja purennan tarkistus. Nukutuksen jälkeen sinulla pitää olla täysi-ikäinen, toimintakykyinen aikuinen, joka voi saattaa sinut kotiin.
Lue lisää täältä.
Hammaslääkäri Oulussa ja Iissä
Hammaslääkäriasema Furka on toiminut Oulussa jo vuodesta 1980 Tervetuloa luotettaviin ja kokeneisiin käsiin! Palvelemme Oulun lisäksi Iin keskustassa. Furkaan pääset joustavasti ilman pitkiä jonotusaikoja. Furka Oulu palvelee myös lauantaisin normaalihinnoilla.
Varaa aika
Oulun toimipiste
Kirkkokatu 27 A, 3 krs.
90100 Oulu
08 375 190
Iin toimipiste
Valtarintie 2
9100 Ii
050 466 4899