Anemia ja suun terveys
Anemia voi johtua raudanpuutteesta, B12-vitamiinin tai foolihapon eli B9-vitamiinin puutteesta, punasolujen kiihtyneestä hajoamisnopeudesta tai verenvuodosta. Raudanpuute on yleisin syy anemiaan. Anemia itsessään ei ole sairaus, vaan monisyntyinen oire, joka voi johtua monesta syystä tai sairaudesta. Anemian syy pitää aina selvittää lääkärin vastaanotolla.
Mistä anemia johtuu?
Syitä anemialle ovat esimerkiksi raudanpuute, B12- tai B9-vitamiinin puutos, punasolujen nopeutunut hajoaminen sekä punasolujen muodostumisen häiriö. Edellä mainituille tiloille altistavat muun muassa puutteellinen ruokavalio, sisäelinten verenvuoto (kuukautiset, ruoansulatuskanavan verenvuoto), sairaudet, jotka heikentävät ravintoaineiden ja vitamiinien imeytymistä, Sjögrenin oireyhtymä sekä krooninen mahalaukun limakalvon tulehdus. Anemia määritellään siten, että hemoglobiini laskee alle tason 117 g/l naisilla sekä alle 134 g/l miehillä.
Anemian eri alalajit voivat aiheuttaa erilaisia oireita suussa
Raudanpuuteanemiaan liittyvät suun oireet voivat näkyä esimerkiksi limakalvojen ohentumisena ja vaalentumisena, suun haavaumina, kielen ja limakalvojen kipuiluna, nielemisvaikeuksina sekä ientulehduksena.
B12-vitamiinin puutteesta johtuva anemia eli pernisiöösi anemia aiheuttaa samankaltaisia suuoireita kuin raudanpuuteanemia eli kielen ja limakalvojen kipuilua, haavaumia sekä nielemisvaikeuksia, mutta lisäksi kielen nystyröiden surkastumista ja kielen värityksen muuttumista punaviiruiseksi ja täplikkääksi.
Anemia lisää riskiä suun tulehduksille
Anemian syyn tutkiminen ja hoito on tärkeää myös suun terveyden ylläpitämiseksi. Suun omahoito ja säännölliset suun tarkastukset ovat tärkeitä anemiasta kärsivälle, sillä anemiat lisäävät riskiä suun alueen tulehduksille. Suun omahoitoon sisältyy hampaiden harjaus aamuisin ja iltaisin sekä hammasvälien puhdistaminen. Jos suun limakalvot aristavat, kannattaa välttää natriumlauryylisulfaattia sisältäviä hammastahnoja, sillä ne voivat lisätä ärsytystä. Apteekissa on saatavilla geelejä, joilla voidaan kosteuttaa limakalvoja sekä helpottaa aristusta.
Muista suun tarkastukset!
Suun tarkastuksessa käyminen säännöllisesti on suositeltavaa, jotta krooniset tulehdukset havaittaisiin ja hoidettaisiin mahdollisimman nopeasti.
Katso vastaanottojemme yhteystiedot ja varaa aika: https://furka.fi/yhteystiedot/
Hammaslääkäri Oulussa ja Iissä
Hammaslääkäriasema Furka on toiminut Oulussa jo vuodesta 1980 Tervetuloa luotettaviin ja kokeneisiin käsiin! Palvelemme Oulun lisäksi Iin keskustassa. Furkaan pääset joustavasti ilman pitkiä jonotusaikoja. Furka Oulu palvelee myös lauantaisin normaalihinnoilla.
Varaa aika
Oulun toimipiste
Kirkkokatu 27 A, 3 krs.
90100 Oulu
08 375 190
Iin toimipiste
Valtarintie 2
9100 Ii
050 466 4899