Aiheuttaako juurihoito kipua?
Ajatus juurihoidosta voi aiheuttaa pelonsekaisia tunteita, mutta siihen ei ole syytä, sillä juurihoito tehdään kivuttomasti puudutuksessa. Tilastojen mukaan noin 67% hampaallisista täysi-ikäisistä suomalaisista on vähintään yksi juurihoidettu hammas.
Miksi hammas tarvitsee juurihoitoa?
Juurihoito on toimenpide, jolla poistetaan hammasytimeen levinnyt tulehdus. Yleisin syy hammasytimen tulehtumiseen on pitkälle edennyt karies eli reikä. Tulehduksen voivat aiheuttaa myös esimerkiksi hampaan lohkeaminen tai murtuminen, hampaan kuluminen sekä hampaaseen kohdistunut isku, jolloin hammasydin paljastuu mikrobeille. Ilman juurihoitoa tulehtunut hammas joudutaan usein poistamaan, sillä tulehdus voi hoitamattomana levitä leukaluuhun asti.
Jos hampaassa on sykkivää kipua tai särkyä, hammasta vihloo kylmät tai erityisesti kuumat juomat ja ruuat tai se aristaa pureskellessa, niin on mahdollista, että hammas tarvitsee juurihoitoa.
Miten juurihoito tehdään? Sattuuko se?
Juurihoitoa varten täytyy ottaa röntgenkuva leuasta, jotta voidaan arvioida tulehduspesäkkeen laajuus ja juurien asennot. Jos hampaan ydin ei ole täysin kuoliossa, siellä on vielä hermoja, jotka reagoivat kipuärsykkeisiin. Tällöin hammas puudutetaan, jotta toimenpide olisi kivuton. Hampaan juurihoidossa tulehtunut kudos poistetaan, juurikanavat puhdistetaan sekä hammasydin täytetään, jotta se ei pääse tulehtumaan uudestaan. Lopuksi hammas paikataan tai siihen tehdään kruunu.
Juurihoito saattaa vaatia useamman hoitokerran
Aina juurihoitoa ei saada tehtyä kerralla, vaan se voi viedä kokonaisuudessaan 2–3 hoitokertaa. Yksijuuristen etuhampaiden juurihoito vie monesti vähemmän aikaa, kuin monijuuristen takahampaiden. Jos juurihoito tehdään osissa, niin hammasydin täytetään hoitojen välissä lääkeaineella, joka tappaa bakteereja ja näin hillitsee tulehdusta. Siksi onkin tärkeää olla yhteydessä hammaslääkäriin, mikäli täyte irtoaa.
Miksi juurihoito ei ole aina paras ratkaisu?
Purennan kannalta on ensisijaista pyrkiä säilyttämään hammas. Jos potilaan yleistila on heikko, suuhygienian hoito riittämätöntä, hammas sijaitsee purennan kannalta toissijaisella paikalla tai hampaisto on huonossa kunnossa, niin juurihoito ei ole välttämättä kestävin ratkaisu. Tulehdus on voinut myös edetä niin pitkälle, että hammasta ei voida enää pelastaa juurihoidolla. Tällöin paras ratkaisu voi olla hampaan poistaminen, jonka lisäksi mietitään tarvetta ja vaihtoehtoja hampaan korvaamiselle.
Juurihoidon jälkeen
Juurihoidon jälkeinen hammassärky lakkaa yleensä noin viikon sisällä juurihoidon aloittamisesta.Joissakin tapauksissa kipu saattaa kuitenkin jatkua myös aloitetun juurihoidon jälkeen, jolloin kyseessä voi olla hoitoon reagoimaton hammas, joka joudutaan tällöin poistamaan. Juurihoidon ennuste on kuitenkin suhteellisen hyvä suurimmalle osalle hoidetuista, sillä vain 5% juurihoidetuista potilaista kärsii pitkittyneistä kivuista puoli vuotta juurihoidon jälkeen.
Juurihoidettu hammas on tavallista hammasta hauraampi ja siksi alttiimpi myös hampaan murtumille tai halkeamille. Tästä syystä juurihoidettu hammas kannattaa kruunuttaa, jotta se kestäisi paremmin. Juurihoidetun hampaan väri voi toimenpiteen jälkeen muuttua hieman muita hampaita harmaammaksi. Värin muutos voidaan korjata hampaiden valkaisun avulla.
Eikö mieli ole vielä rauhallinen?
Jos ajatus juurihoidosta pelottaa edelleen, niin meillä Hammaslääkärikeskus Furkassa on mahdollisuus esilääkitykseen tai nukutushammashoitoon. Lue lisää täältä.
Hammaslääkäri Oulussa ja Iissä
Hammaslääkäriasema Furka on toiminut Oulussa jo vuodesta 1980 Tervetuloa luotettaviin ja kokeneisiin käsiin! Palvelemme Oulun lisäksi Iin keskustassa. Furkaan pääset joustavasti ilman pitkiä jonotusaikoja. Furka Oulu palvelee myös lauantaisin normaalihinnoilla.
Varaa aika
Oulun toimipiste
Kirkkokatu 27 A, 3 krs.
90100 Oulu
08 375 190
Iin toimipiste
Valtarintie 2
9100 Ii
050 466 4899