Hammasimplantti — kuin oma hammas
Yleistä hammasimplanttihoidoista
Hammasimplantti on puuttuvan hampaan tilalle istutettava keinojuuri, joka valmistetaan useimmiten titaanista. Implantin päälle kiinnitetään jatkeen avulla kruunu. Mikäli on tarpeen korvata useampi puuttuva oma hammas, voidaan useamman hammasimplantin avulla kiinnittää paikalleen hammassilta, tai jopa kokoproteesi.
Implanttimateriaalina perinteisesti käytetyn titaanin tiedetään olevan hyvin siedettyä, ja yliherkkyys titaanille on erittäin harvinaista. Implanttien päälle tulevat kruunut ja sillat valmistetaan samoista materiaaleista kuin luonnonhampaisiinkin tehdyt proteettiset rakenteet. Jos asennettavia implantteja on yksi, rakennetaan sen päälle tavallisesti pysyvä hammaskruunu. Useamman vierekkäisen implantin päälle voidaan asentaa myös kiinteä hammassilta. Hammasimplanttien avulla voidaan tarvittaessa korvata jopa koko ylä- tai alaleuan alueen hammasrivistö. Hammasimplanttien avulla päästään usein erittäin lähelle omaa hammasta jäljittelevään lopputulokseen, ja usein potilaiden suusta kuuleekin hoidon jälkeen lausahduksen “Kuin oma hammas”.
Implantteja voidaan käyttää myös tukemaan huonosti paikallaan pysyviä irtoproteeseja. Tyypillisin tilanne on alaleuan kokoproteesi, joka tuetaan vähintään kahdella etuhammasalueelle sijoitettavalla implantilla. Proteesi on edelleen irrotettava ja tämän ansiosta implanttialueiden puhdistus on varsin helppoa.
Kenelle hammasimplantti sopii?
Hammasimplantti sopii hyvin suurimmalle osalle ihmisiä. Implanttihoidon sopivuutta arvioitaessa käydään läpi potilaan suun terveys, yleissairaudet, sekä leukaluun anatomiset rakenteet implanttihoitoa ajatellen.
Implanttihoidon perusedellytys on, että implantin kiinnityskohdassa on riittävästi luuta, mihin implantti voidaan porata. Joissakin tapauksissa luun määrä voi olla riittämätön implanttihoidolle, jolloin harkitaan mahdollista luusiirteen käyttöä, tai jotain muuta proteettista hoitomuotoa. Luusiirremateriaalina voidaan tilannekohtaisesti käyttää joko potilaan omaa luuta, tai keinoluuta. Luusiirreleikkaus on suurin yksittäinen implanttihoidon hintaan vaikuttava tekijä. Joissakin tapauksissa luusiirre on järkevää tehdä jo hampaan poiston yhteydessä.
Potilaan yleisterveys ja muut edellytykset implantin asentamiseen kartoitetaan huolellisesti ennen varsinaisiin toimenpiteisiin ryhtymistä. Implanttia ei voida asentaa nuorelle henkilölle, jonka hampaiston ja leukaluun kasvu on vielä kesken.
Diabetes ei sinällään ole este hammasimplanttihoidolle, mutta diabeetikon hoitotasapainon on oltava kunnossa, ennen kuin implanttihoitoa voidaan harkita. Myös jotkin kehon omaa immuunipuolustusta heikentävät lääkitykset saattavat vaikuttaa paranemisennusteeseen.
Yksi hammasimplantin suurimmista paranemista heikentävistä riskitekijöistä on tupakointi. Tupakoivan henkilön kohdalla implantin asennusta on harkittava tarkkaan, ja tupakoinnin lopettaminen tai vähentäminen on erittäin suositeltavaa.
Hammasimplantti — Hoidon kulku
Hammasimplanttihoito aloitetaan suunnittelulla, mikä on hoidon onnistumisen kannalta erittäin tärkeä työvaihe. Hammasimplanttihoidon suunnittelussa kartoitetaan potilaan yleisterveydentila sekä implanttihoidon onnistumisen todennäköisyyteen vaikuttavat seikat, kuten leukaluun määrä implantoitavalla alueella. Potilas tutkitaan sekä vastaanotolla kliinisesti, että tarvittavin röntgenkuvin. Hammasimplanttihoito on mahdollista toteuttaa joko pelkästään hoitavan hammaslääkärin toimesta, tai useamman hammaslääkärin yhteistyönä.
Hammasimplanttihoito kestää yleensä useamman kuukauden, sillä implantin asettamisen jälkeen sen annetaan luutua rauhassa kiinni leukaluuhun ennen seuraavan vaiheen aloittamista. Luutumisen kesto vaihtelee yksilöllisesti, mutta tavallisesti implantti on luutunut viimeistään puolen vuoden kuluttua asettamisesta. Normaalitilanteessa luutuminen tapahtuu yli 95%:ssa hoidoista. Luutumisen ajaksi potilaalle on mahdollista valmistaa suuhun väliaikainen proteesi. Luutumisprosessia kutsutaan osseointegraatioksi.
Luutumisen jälkeen voidaan siirtyä viimeiseen vaiheeseen eli hammaskruunun tai mahdollisen muun proteesin valmistamiseen, ja sitä kautta implantin kuormittamiseen purentavoimilla. Kruunu, silta, tai muu proteesi valmistetaan hammaslääkärin toimesta tilanteesta riippuen joko suoraan vastaanotollamme Cerec CAD/CAM laitteistolla tai yhteistyössä hammaslaboratorion kanssa. Kruunut tai sillat kiinnitetään implanttien varaan joko pysyvästi sementoimalla, tai ruuvikiinnitteisesti, mikä mahdollistaa rakenteen irrottamisen hammaslääkärin vastaanotolla. Myös irtoproteesin kiinnittämiseen voidaan käyttää hieman erilaisia mekanismeja tilanteesta riippuen. Tilanteesta riippuen irtoproteesi voi olla potilaan itsensä irrotettavissa, tai vaihtoehtoisesti on myös mahdollista, että irtoproteesi voidaan irrottaa implanteista vain vastaanotolla hammaslääkärin toimesta.
Hammaslääkärikeskus Furkassa käytetään Astra EV- ja Straumann-merkkisiä implantteja, jotka ovat markkinoiden laadukkaimpia ja suurimpia implanttimerkkejä.
Hammasimplantti kustannukset
Hammasimplantin hinta koostuu monesta eri seikasta, joten tarkkaa hintaa on vaikea määritellä etukäteen. Implantin hintaan vaikuttavat esimerkiksi hoidon esteettiset vaatimukset, implanttimalli sekä mahdolliset ylimääräiset toimenpiteet, kuten luusiirreleikkaus. Hammasimplantin alustavasta hinta-arviosta voit kysyä lisää hammaslääkäriltäsi tai katsoa hinnastomme.