Hammasproteesin hoito-ohjeet
Irrotettavia hammasproteeseja käytetään tavallisimmin tapauksissa, joissa on tarve korvata useampi hammas kerralla. Irtoproteesien puhdistaminen eroaa omien hampaiden puhdistamisesta, joten hammasproteesin hoito-ohjeet on hyvä opetella huolella.
Miksi hammasproteesin hoito on tärkeää?
Irtoproteesien puhdistaminen on olennainen osa päivittäistä suuhygieniaa. Proteesien päivittäinen puhdistaminen on tärkeää, sillä huonokuntoinen tai huonosti istuva proteesi lisää alttiutta suun limakalvojen sienitulehduksille. Huokoinen tai naarmuuntunut irtoproteesi kerää herkästi pinnalleen bakteereja, ja vaurioituneeseen pintaan myös ruuan väriaineet tarttuvat helpommin, mikä voi aiheuttaa proteesien tummumista. Päivittäisen puhdistamisen lisäksi proteesi ja suu on syytä huuhdella vedellä aina ruokailun jälkeen.
Hyväkuntoinen ja huolellisesti hoidettu proteesi palvelee käyttäjäänsä pidempään ja vähentää proteesin uusimisen tarvetta. Jos proteesi tuntuu istuvan suussa huonosti, se voi vaatia pohjausta. Liian löysä proteesi voi hangata limakalvojen pintaa ja altistaa siten suun sieni-infektiolle.
Proteesien puhdistaminen
Hammasproteesin puhdistamisessa voidaan käyttää käsitiskiainetta, mietoa nestemäistä saippuaa tai proteesien puhdistukseen tarkoitettua puhdistusainetta. Tavallinen hammastahna ei sovellu proteesien puhdistamiseen, sillä se hankaa proteesin pintaa liikaa ja voi siten aiheuttaa proteesin naarmuuntumista. Puhdistusaineen lisäksi käytetään erityistä proteesiharjaa.
Puhdistusta varten proteesi irrotetaan suusta varovasti sormin. Proteesi harjataan huolellisesti joka kohdasta, ja erityisen tarkasti puhdistetaan pinnat, jotka tulevat suussa limakalvoa vasten. Siltä varalta, että proteesi putoaa kädestäsi, kannattaa pesualtaaseen laskea hieman vettä tai vaihtoehtoisesti suorittaa proteesien puhdistaminen pehmeän pyyhkeen päällä. Näin proteesi ei rikkoudu, vaikka se putoaisikin. Puhdistamisen jälkeen proteesi huuhdellaan huolellisesti, jotta kaikki pesuainejäämät lähtevät varmasti proteesin pinnalta pois. Ennen proteesin takaisin asettamista myös suu huuhdotaan puhtaaksi.
Mikäli omia hampaita on vielä jäljellä, on niidenkin puhdistamisesta tärkeää huolehtia. Erityisesti osaproteesia koskettavien hampaiden pinnat voivat kerätä helposti pinnalleen bakteeriplakkia, joten ne on puhdistettava hyvin.
Proteesien desinfiointi
Päivittäisen puhdistuksen lisäksi proteeseille suoritetaan tehostettu puhdistus noin kerran viikossa. Proteesien tehopuhdistukseen voi käyttää proteesien puhdistustabletteja tai ‑liuoksia. Puhdistusaineiden vaikutusaika selviää pakkauksen tuoteselosteesta. Hammaslääkärisi voi antaa proteesien puhdistamisesta ja huoltamisesta myös näistä poikkeavia ohjeita. Noudata tällöin aina hammaslääkärisi ohjeistusta.
Hammasproteesin säilytys
Proteesi on suositeltavaa ottaa pois suusta yön ajaksi, jotta suun limakalvot saavat levätä. Proteesia voidaan säilyttää kuivana, mutta jatkuva kuivuminen voi pidemmän päälle haurastuttaa proteesin pintaa. Sen vuoksi proteeseja voidaan säilyttää myös vähäisessä vesimäärässä, kunhan veden puhtaudesta ja vaihtamisesta huolehditaan päivittäin. Noudata säilyttämisessä hammaslääkärisi antamia ohjeita.
Proteesin pohjaustarve selviää vastaanotolla
Kudosten muokkautuminen ja ienharjanteen vetäytyminen on tyypillistä silloin, kun suusta puuttuu useampia hampaita. Ikenien muotoutuminen aiheuttaa sen, että proteesi voi ajan myötä alkaa tuntua epäsopivalta, ja se saattaa hangata suun limakalvoja. Tämän vuoksi hammasproteesit ja suu on syytä käydä tutkituttamassa suun terveyden ammattilaisella noin kerran vuodessa.
Tarvittaessa proteesi voidaan pohjata, mikä tarkoittaa proteesin uudelleen muokkausta suuhun sopivaksi. Proteesin pohjaustarve on yksilöllistä, mutta usein pohjaukselle tulee tarvetta noin parin-kolmen vuoden välein. Jos proteesi rikkoutuu, se tulee korjata heti. Rikkinäinen proteesi voi aiheuttaa suussa haavoja tai hankaumia, jotka puolestaan altistavat tulehduksille.
Tutustu hinnastoomme: Hinnasto