Juurihoito
Juurihoito on hammaslääkärin suorittama toimenpide, joka kohdistuu hammasytimen eli pulpan, juurikanavien ja niiden tulehduksen hoitoon. Juurihoidossa vaurioitunut kudos poistetaan, juurikanavat puhdistetaan ja täytetään erityisellä täyteaineella.
Juurihoidon tarpeen aiheuttaa tavallisesti hammasytimen tulehdus tai joutuminen kuolioon. Useimmiten syynä tulehdukseen on karieksesta johtuva, pitkälle edennyt reikä hampaassa, jota pitkin bakteerit ovat päässeet kulkeutumaan herkkään hammasytimeen aiheuttaen alueella infektion. Muita syitä hammasytimen tulehdukselle tai kuoliolle voivat olla esimerkiksi hampaaseen kohdistunut isku tai narskuttelun aiheuttama voimakas purentarasitus hampaistossa.
Särkyoireet voivat paljastaa juurihoidon tarpeen
Tavallisin juurihoidon tarpeesta kertova oire on hammassärky ja vihlonta. Särky tuntuu usein jomottavana ja pakottavana kipuna, joka voi säteillä myös hampaan lähialueille. Hammasytimen tulehdus antaa toisinaan itsestään merkkejä myös erilaisin yleisoirein, kuten kuumeella. Hammasjuuren kohdan turvotus ja märkävuoto kielivät niin ikään todennäköisestä tulehduksesta. Monessa tapauksessa oireita ei esiinny lainkaan, ja tällöin juurihoidon tarve huomataan vasta hammastarkastuksessa.
Joskus juurihoitoa parempi vaihtoehto on poistaa vaurioitunut hammas kokonaan. Hampaan poisto voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, kun hammas on lohjennut tai vaurioitunut pahoin tai kyseessä on lapsen maitohammas. Tarkoituksenmukaisin hoitokeino valitaan aina huolellisen tutkimuksen ja hoidontarpeen arvioinnin perusteella.
Juurihoidon vaiheet
uurihoidon aluksi hammas avataan ja vaurioitunut kudos poistetaan erityisillä juurihoitoneuloilla. Kun tulehtunut aines on saatu poistettua, hammasydin ja ‑juuret desinfioidaan huolellisesti ja täytetään juuritäytteellä. Tämän jälkeen hammas on valmis paikattavaksi. Joissain tapauksissa hammaslääkäri voi määrätä vielä antibioottikuurin yleisoireita helpottamaan.
Moni potilas miettii ennen vastaanotolle saapumistaan, sattuuko juurihoito. Juurihoito on kuitenkin mainettaan helpompi toimenpide potilaalle, sillä elävä hammasydin puudutetaan aina huolellisesti ennen toimenpiteitä. Puudutuksen tarkoituksena on tarjota potilaalle mahdollisimman miellyttävä ja kivuton kokemus juurihoidosta.
Joissain tapauksissa juurihoito vaatii useamman käynnin hammaslääkärin vastaanotolla, jotta kaikki juurikanavat saadaan puhdistettua. Tällöin hoitokertojen välissä hoidettavaan hampaaseen laitetaan desinfioivaa lääkeainetta sekä väliaikainen paikka hammasydintä suojaamaan.
Miten välttyä hampaan tulehdukselta?
Parhaiten hammasytimen tulehduksia voidaan välttää säännöllisillä hammastarkastuksilla, ehkäisemällä kariesta säännöllisellä omahoidolla sekä suojaamalla hampaat tilanteissa, joissa hampaat ovat alttiina koville iskuille (monet urheilu- ja kamppailulajit). Hammaslääkärin vastaanotolle on hyvä hakeutua mahdollisimman pian hammassäryn ilmettyä, ettei mahdollinen tulehdus pääse leviämään juuria pitkin leukaluuhun asti.
Miten välttyä hampaan tulehdukselta?
Juurihoidon hinta määräytyy yksilöllisesti ja riippuu mm. tarvittavien toimenpiteiden laajuudesta ja kestosta. Suuntaa-antavan hinta-arvion juurihoidolle voit katsoa hinnastostamme.
Tutustu hinnastoomme: Hinnasto