Hampaan poisto
Hampaan poistoon voidaan päätyä silloin, kun hampaan pelastaminen muiden hoitokeinojen avulla ei ole enää mahdollista tai tarkoituksenmukaista. Hammas poistetaan turvallisesti puudutuksessa, ja poistamisen jälkeen potilas saa hammaslääkäriltä mukaansa kattavat omahoito-ohjeet.
Milloin hammas pitää poistaa?
Tavallisin hampaan poistotoimenpide on viisaudenhampaan poisto. Viisaudenhampaan poistoon päädytään usein silloin, kun hammas on puhjennut vain osittain. Vaillinaisesti puhjenneen hampaan ja ikenen väliin jää vaikeasti puhdistettava tila, joka on altis tulehduksille.
Muita syitä hampaan poistoon ovat esimerkiksi reikiintyminen ja parodontiitti. Jos hammas on reikiintynyt niin pahasti, ettei sen paikkaamisesta todeta olevan hyötyä, voi hampaan poistaminen olla tarkoituksenmukaisin hoitomenetelmä. Pitkälle edennyt parodontiitti puolestaan aiheuttaa hampaiden kiinnityskudosten löystymistä, jolloin hampaan poistaminen voi olla ainoa mielekäs vaihtoehto. Hampaan poistamisesta päätetään aina tapauskohtaisesti.
Huonokuntoinen hammas voidaan joutua poistamaan myös ennen tiettyjen sairauksien hoitotoimenpiteitä tai vaativia leikkauksia. Esimerkiksi sädehoito aiheuttaa vastustuskyvyn alenemista, jolloin hampaan tulehdus voi levitä suun alueelta muualle kehoon ja aiheuttaa siten riskin koko yleisterveydelle.
Hampaita voidaan joutua poistamaan myös erilaisten traumojen ja tapaturmien seurauksena. Toisinaan hampaan poisto voi liittyä oikomishoidollisiin tai proteettisiin toimenpiteisiin.
Hammas poistetaan puudutuksessa
Ennen hampaan poistoa suoritetaan kattava suun perustutkimus. Tutkimuksen jälkeen hampaasta otetaan rtg-kuva, jonka avulla saadaan selville mm. juurten asento, lukumäärä ja suhde viereisiin hammaskudoksiin.
Tavallisesti hammas poistetaan ympäröivästä kiinnityskudoksesta erityisten poistoinstrumenttien avulla. Jos hampaalla on useita juuria, voidaan hammas joutua pilkkomaan osiin poistamisen helpottamiseksi. Aina hampaan poisto tavanomaisin keinoin ei onnistu. Jos tavallinen hampaan poisto ei ole mahdollista, poistetaan hammas leikkaamalla.
Hampaan poisto suoritetaan puudutuksessa. Pelkopotilaiden kanssa voidaan soveltaa erilaisia pelkoa lievittäviä toimenpiteitä, jotta hampaan poistamisesta saadaan mahdollisimman miellyttävä kokemus potilaalle.
Hampaan poiston hinta
Hampaan poiston hinta määräytyy mm. sen mukaan, poistetaanko hammas tavallisin keinoin vai leikkauksellisesti. Myös toimenpiteen vaikeus vaikuttaa hintaan. Hampaan poiston suuntaa-antavan hinta-arvion löydät hinnastostamme.
Hampaan poiston jälkeen
Hampaan poiston jälkeen hammaslääkäri asettaa poistokuopan päälle sideharsotaitoksen, jota purraan noin puolen tunnin ajan. Tänä aikana poistokuoppaan muodostuu haavaa suojaava verihyytymä, jonka ansiosta luu pääsee paranemaan rauhassa.
Hampaan poistamisen jälkeen saat mukaan hammaslääkäriltäsi tarkat jälkihoito-ohjeet. Poiston jälkeistä haavaa saattaa särkeä parin päivän ajan, mutta normaalisti särky hellittää viikon sisällä hampaan poistosta. Jos verenvuoto hammaskuopasta ei tunnu lakkaavan tai särky voimistuu muutaman päivän jälkeen, on syytä ottaa yhteyttä hammaslääkäriin. Lue hampaan poiston jälkihoito-ohjeet.
Tutustu hinnastoomme: Hinnasto