Tietoa hammaskruunua harkitsevalle
Hammaskruunu on hyvä keino hampaan näkyvän osan vahvistamiseen, mikäli hampaan juuri on edelleen kunnossa. Hampaan kruunuttaminen sopii erityisesti tapauksiin, joissa potilaan oman hammaskruunun säilyttäminen ei ole enää tarkoituksenmukaista esimerkiksi toistuvien korjaustoimenpiteiden vuoksi.
Mikä on hammaskruunu?
Hammaskruunulla tarkoitetaan hampaan näkyvää osaa. Jos potilaan oma hammas on syystä tai toisesta vaurioitunut, voidaan hampaaseen valmistaa hammaskruunu, joka muistuttaa ulkonäöltään ja toiminnaltaan luonnollista hammasta.
Hammaskruunu on kiinteä proteesi, mikä tarkoittaa, että se kiinnitetään suuhun pysyvästi. Tapauksesta ja kruunutettavan hampaan sijainnista riippuen hammaskruunun materiaalina voidaan käyttää keramiaa tai metallin ja keramian seosta eli metallokeramiaa. Keraamiset kruunut voidaan valmistaa joko perinteisesti käsin tai nykyaikaisen CAD/CAM-tekniikan avulla.
Milloin keinotekoinen hammaskruunu kannattaa valita?
Hammaskruunu voidaan korvata proteettisella kruunulla esimerkiksi silloin, kun omaa hammasta on jouduttu paikkaamaan niin paljon, että sen rakenne on toistuvien paikkauksien seurauksena päässyt heikentymään. Hammaskruunu voi sopia myös sellaisissa tapauksissa, joissa hampaasta on lohjennut iso palanen pois tai lohkeilu on toistuvaa. Proteettista hammaskruunua voidaan käyttää myös yksittäisen hampaan värivirheen korjaamiseen, mikäli muista toimenpiteistä, kuten valkaisusta, ei ole ollut hyötyä.
Hammaskruunun kiinnittämisen edellytyksenä on, että hampaan juuri on edelleen hyväkuntoinen. Keinotekoisen hammaskruunun laittaminen ei vahingoita ympärillä olevia hampaita, joten hammaskruunu on oivallinen valinta silloin, kun vain yksi hammas vaatii korjaustoimenpiteitä. Joissain tapauksissa hammaskruunu vaatii lisäksi juurialueelle kiinnitettävän tukipilarin, jotta kruunun kestävyys ja tuki saadaan varmistettua. Tällaista tukirakenteen sisältävää hammaskruunua kutsutaan myös nastakruunuksi.
Hammasimplantti ja hammaskruunu
Proteettista hammaskruunua käytetään yleisesti myös silloin, kun potilaan oma hammas korvataan keinotekoisella hammasjuurella eli hammasimplantilla. Hammasimplantin päälle kiinnitettävää kruunua varten implanttiin liitetään tavallisimmin titaanista valmistettu väliosa, jonka varaan hammaskruunu kiinnitetään pysyvästi. Lue lisää hammasimplantista.
Hammaskruunun hinta
Hammaskruunun kiinnittäminen
Ennen hammaskruunun kiinnittämistä potilas käy vastaanotolla erillisellä tarkastus- ja suunnittelukäynnillä, jossa selvitetään kruunun kiinnittämisen edellytykset sekä esimerkiksi mahdollisen juurihoidon tarve ennen hammaskruunun kiinnitystä.
Suunnitteluvaiheen jälkeen seuraa kruunun valmistus- ja kiinnitysvaihe. Kruunun kiinnittämisen helpottamiseksi hammas hiotaan aluksi pilarimaiseen muotoon. Hammaskruunun valmistusta varten hampaistosta otetaan jäljennökset, joiden avulla voidaan suunnitella yksilöllinen ja purentaan sopiva kruunu potilaan omien hampaiden muotoa mukaillen. Hammaslääkäri toimittaa jäljennöksen hammasteknikolle, joka valmistaa keinotekoisen hammaskruunun. Hammaskruunun valmistumisen ajaksi hammaslääkäri kiinnittää potilaan hampaaseen väliaikaisen hammaskruunun, joka vaihdetaan pysyvään kruunuun seuraavalla käyntikerralla.
Vaihtoehtoisesti hammaslääkäri voi valmistaa hammaskruunun itse tietokoneavusteisen järjestelmän avulla. Hammaslääkärikeskus Furkassa keraamisten täytteiden ja kruunujen valmistuksessa voidaan hyödyntää luotettavaa ja tarkan lopputuloksen takaavaa CEREC-tekniikkaa.
Tutustu hinnastoomme: Hinnasto